Jeg er ikke kreativ! Hva gjør jeg?

Grav deg ned i tide. Lytt til erfarne reklamefolk. Neida, joda. Du skal så absolutt ikke grave deg ned. Men, det kan lønne seg å lytte til folk som har erfaring med kreative idéprosesser. Her kommer imidlertid poenget: Du skal ikke bare lytte, du skal også delta. Fordi kreativitet baseres på innsikt og forståelse. Det betyr at vi idémakere også trenger å lytte til deg.

Bilde
Forfatter
Bilde av ansatt Jan Roger Grinna

Skrevet av Jan Roger Grinna

AD/ Tekstforfatter

Tekstområde

Kontekst is king

Selv om noen idéer som kastes på bordet ender opp med å være helt der ute, eller være så originale, at vi trenger tre uker for å finne det som hele tiden lå rett foran nesa på oss, skal den til slutt uansett fungere i en kontekst. En kontekst der ideen og vinklingen skal kommunisere og selge noe i en helt konkret sammenheng. Med andre ord er det helt innafor å miste bakkekontakten, men det er ofte greit å ikke miste fotfestet.

Hva var oppgaven igjen?

En idéprosess er litt som eksperimentell jazz. En gjeng eksentriske musikere som starter forsiktig, men som etter hvert våger å ta mer og mer sjanser, før de når toppen og kaster seg ut i soloer som har kun én misjon, skape noe helt unikt. Uten å tenke konsekvenser.

Men det merkelige er, at selv om vi opplever at det ikke er kontroll, har de aldri mistet foten og beaten. Den har vært der hele tiden, men den har blitt kraftig utfordret. Sånn funker kreativitet også. Du må våge å overdrive. Det er mye lettere å moderere noe tilbake enn å lande på noe som aldri nådde helt fram.

One night stands, eller varig forhold?

Det vi mener, er at kreativitet som regel aldri dreier seg om én kul idé alene, men mange kule over tid. I noen tilfeller kan selvfølgelig også én knallbra idé åpne opp for en serie med varierte uttak – hvor alle har en rød tråd tvers igjennom. Hovedpoenget er, at i stedet for én feit nyttårsrakett som eksploderer på himmelen, for så å slukne rett etterpå, kan vi gjennom en serie gode uttak, skape et forhold til merkevaren som varer i årevis.

Og klarer du det, har du en kreativ åpenbaring som nå har ryggen til merkevaren hele veien. Dette gjør det mye enklere å holde trøkket oppe over tid. Du slipper å finne opp kruttet hver gang vi møtes, fordi du har alltid det samme forløsende utgangspunktet når du på nytt sikter deg inn for å komme på skuddhold. Det er både salg og merkevarebygging.

Attraktiv?

En liten fare her, som med alle forhold, er selvfølgelig evnen til å fornyelse. Derfor må du passe på å ikke falle inn i en syklus som gjør deg slapp og selvsikker, men derimot jobbe på for å alltid være aktuell.

Fordi, selv om du nå har etablert et grunnlag du kan spille på i laaaang tid fremover, må du være våken for en verden, et samfunn og et marked som er i kontinuerlig endring. Og én ting til – aldri ta for gitt at de hersens konkurrentene sover i timen.

Lettere gjort enn sagt?

Det kan kanskje høres ut som om alt dette er så lett. Grei skuring. Vel, det er ikke så vanskelig å sette alt i system, slik vi har kåsert her, men innholdet skal likevel ha høy kvalitet. Dramaturgien og marsipanlokket er bare en del av kaka. Budskapet ditt må ha substans, det må løse eller skape et behov, og innholdet, selve materien, må holde vann. Hele veien til mål. Det – er utfordringen.

Hver del teller

Så, derfor er alt du foretar deg, eller ikke foretar deg, dine og våre fordømte valg som vil innvirke på hvordan den kreative ideen blir oppfattet og innholdet blir konsumert. Det store bildet, består som regel av djevelens detaljer. Kort sagt – er det avgjørende å tenke helhetlig. Spør du oss i Allegro, vil vi på et aller annet tidspunkt, si nettopp det.

Men vi vil også fortelle om hvordan vi jobber for at du skal få de ulike faktorene til å spille på ett og samme lag. Det handler om å bygge en struktur som står seg i all slags vær. Og det har vi i Allegro mange års erfaring med å gjøre – sammen med kundene våre.